måndag 26 januari 2009

Gott nytt år!

Idag är den första dagen på det nya året
(I:) Den traditionella kinesiska kalendern baseras på månens omloppstid kring jorden, till skillnad från vår (gregorianska) kalender som bygger på solens och stjärnornas rörelse. Varje måncykel består av tolv månader, plus en extra månad var trettonde cykel, vilket innebär att det kinesiska nyåret infaller någon gång mellan 21 januari och 21 februari.

Sedan början av 1900-talet har Sydkorea använt solkalendern, liksom större delen av världen, men i samband med
traditionella helgdagar och högtider används fortfarande den kinesiska kalendern. Och i dag börjar år 4707 – oxens år.

Månåren går i tolvårscykler,
zodiaken, där varje år representeras av ett djur. Till varje djur förknippas särskilda egenskaper. Märkligt nog håller vi oss till endast två djur i vår familj: Olle och Oskar är båda födda i tuppens år medan jag och Matilda är grisar.















Kinesiska tecknen för tupp (t.v.) och gris (t.h.)
.


Typiska egenskaper för en tupp är metodisk, effektiv, stolt och uppriktig. Oskars tupp är dessutom solid, omtänksam och generös enligt zodiaken medan Olle är beslutsam, driftig och tålmodig. En gris lär vara uppriktig, social, driftig och envis. Jag påstås också vara stark, dygdfull och krävande (va?!) och Matilda energisk, dynamisk och självsäker.


Lustigt är att vi igår, utan att komma ihåg att det var den kinesiska nyårsafton, råkade äta vår familjespecialitet till middag, nämligen så kallade
kycklinggrisar. Ingår kannibalism i zodiakens egenskaper ...?

Inga kommentarer: