onsdag 5 november 2008

Flyg och far med barn

(Ingrid:) Det är inte lätt att veta i förväg hur ett barn reagerar på att flyga. Än svårare när det är ett litet barn och helt omöjligt om man bara haft hand om barnet i ett halvt dygn ...
Nu har jag flugit runt halva jorden med först en bebis på 4,5 månader och sedan en på 10 månader plus en treåring, samt inrikes ensam med Oskar när han var två.

När vi flög inrikes var det inga som helst problem. Oskar satt stilla som ett ljus och skötte sig perfekt under hela resan. Vi hade pratat mycket om att flyga innan, hade ritat flygplan och jag hade berättat allt om hur det såg ut inuti flygplanet och vad som skulle hända. Men en detalj hade jag helt förbisett, nämligen att barnvagnen inte skulle sitta i en stol bredvid oss i kabinen ... Oskar blev otröstlig när hans älskade vagn fälldes ihop, plastades in och åkte iväg på ett rullband. Han stod och ylade "min lann, min lann" och Lille Skutt-tårarna sprutade åt alla håll. Så numera informerar jag noga om att vagnen ska åka i flygplanets bagagelucka.

När vi flög hem från Korea med Oskar dagen efter att vi fått honom så drabbades han av fullständig panik under varje boarding. Som barnfamilj får man gå på planet först av alla, vilket både är bra och dåligt i mitt tycke. Bra för att man har gott om tid på sig för att installera sig. Dåligt för att barnen tvingas vara stilla så väldigt länge innan "spänn fast säkerhetsbältena"-skyltarna äntligen släcks. Och dåligt för att det blir rätt kaotiskt när alla passagerare ska hitta sina platser och stuva undan handbagage. Det var halvt hysteriskt på båda våra flighter (vi flög reguljärt från Seoul till Tyskland och sedan vidare till Arlanda) med "alla på en gång"-mentalitet hos allt folk som trängdes med sina väskor. Oskar vrålade ut sin panik ända tills han slocknade och vi fick mer än en blick som tydligt sade "vad är ni för föräldrar som inte kan trösta ert barn". Det var svettigt.
Med Matilda hade vi större tur. Hon sov mirakulöst nog under båda starterna och båda landningarna och hade inga som helst problem med tryckförändringarna trots att hon var förkyld. Puh.
För båda barnen gällde att vi fick kånka runt på dem ganska mycket, kroppskontakt var det enda som gällde när de blev kinkiga.

De viktigaste tipsen jag har till den som ska flyga länge med en bebis är att boka en så kallad baby cradle så att barnet kan sova någon annanstans än i ditt knä (sovkorgen får dock inte vara framme under start och landning). Och att ta med en bärsele/bärsjal. Var beredd på att det blir mycket vankande fram och tillbaka i planet (vilket bara är bra för ditt eget blodtryck!). Det finns mycket att titta på. Längst bak där kabinpersonalen jobbar är det spännande och där kan man få juice, vatten med mera. Toaletterna är också intressanta. För en bebis finns där lampor att titta på (jag stod i en evighet och petade på vikdörrarna med Matilda i famnen) och för en treåring är det spännande med både dörrarna och allt där inne – "kolla mamma, det finns pappersmuggar!".

Vår flight från Seoul senast var 12 timmar lång. Det var segt – och hade vi inte laddat med ordentligt med grejer så hade det aldrig gått så pass bra. Fast de överlägset bästa leksaker vi hade med oss var mormor och morfar! Vi hade händerna fulla med Matilda och de sysselsatte Oskar som hjältar under hela resan (och var minst lika trötta som vi när vi kom fram). Bra saker att ta med är annars:
  • En spiralbundet anteckningsblock i A5-format. Det tar inte så stor plats och det är lätt att bläddra fram en ny tom sida utan att det ligger avrivna papper och skräpar överallt. Oskar både ritade och klistrade klistermärken i sitt block, länge. Rita skattkartor, skriv shoppinglistor – det finns mycket kul att göra med blocket som man kan prata om och leka kring.
  • Färgblyertspennor – kladdar inte och ger inga fläckar.
  • Klistermärken är jättekul att klistra på papper. Eller på mammas och pappas klockor ...
  • Fästisar hittade vi i vår lokala stora ICA-butik som har allt och lite till. Det är ett ark med figurer tryckta i vinylplast och utstansade så att de lätt kan tas av arket. Figurerna sätts på en lekplatta av kartong med ett kul motiv och de kan sättas fast och flyttas hur många gånger som helst – helt utan klister. Figurerna fastnar också på andra ytor, som till exempel kylskåp, glas och speglar (kanske ett tips till kylskåpet för att få laga mat i fred?). Fästisarna vi har är Bamses sjörövare och Oskar flyttade runt sina skattkistor, skepp och sjörövare under hela tiden i Korea. De var lysande att fördriva tiden med på restauranger medan vi väntade på maten.
  • En egen plånbok. Lek affär! Köp och sälj låtsassaker eller riktiga. När Oskar fick en plånbok av mormor och morfar var lyckan total. Den har barnmotiv, kardborrband och ett långt snöre så Oskar går runt med den hängandes diagonalt runt överkroppen som en väska och är mäkta nöjd. Den är full av mynt, egenhändigt ritade sedlar och gamla plastkort (medlemskort och liknande). Fast de minsta mynten har fått läggas undan nu så att inte lillasyster ska sätta dem i halsen. På hotellrummet hade Oskar för övrigt en pappkartong som var hans kassaapparat. Den var långt mer värdefull än leksaken som hade legat i!
  • Nya böcker med mycket att titta på. Oskars favorit är "Vad gör folk hela dagarna?" av Richard Scarry, den tar aldrig slut eftersom det finns så många detaljer.
  • Filmer. Vi hade med en liten bärbar DVD och den köpte flera timmars lugn. Hörlurar var bra att ha till, både för att höra trots bullret och för att inte störa de medpassagerare som ville sova. Horton, Toy Story och Spöket Laban är favoriterna just nu.
För att mildra tryckförändringarna vid start och landning behövs förstås något att svälja. Välling/amning/vatten är ju det bästa för bebisar men det är lite klurigt det där med att man bara får ta med max 100 ml vätska i handbagaget. Vi hade faktiskt med mer än så, för de lät oss ta med vatten till barnens välling, men efter vad jag hört så är de bra mycket strängare vid incheckningen om man ska till t.ex. USA. Be då kabinpersonalen om något att dricka till barnen direkt när ni går på planet. Helst hade jag velat ha med en Festis e.dyl. till Oskar, eftersom det är kul med sugrör, minskar spillrisken och är så lätt att få honom att dricka upp hela själv. Men han klarade tryckförändringarna fint med någon kaka (som han blev törstig av, he he) och en vattenflaska.

Vad gäller maten på planet så finns det oftast någon burk barnmat och för äldre barn kan man beställa ett "children's meal".

En vällingdoserare är suveränt att ha med. Det är en liten burk med tre fack som vardera innehåller en lagom dos välling och öppningen passar perfekt till vällingflaskan. Då slipper man släpa med en hel vällingförpackning i handbagaget och att sprida vällingpulver överallt när man ska hälla i flaskan. Be kabinpersonalen om varmt vatten direkt i flaskan. Doseraren funkar förstås lika bra för gröt om ditt barn brukar äta det.

En sak till. Låt ett äldre barn gå och springa så mycket som möjligt vid incheckning, mellanlandning osv. Det är lättare att hålla sig lugn på planet om man har fått springa av sig lite innan. Sedan är det förstås stor skillnad mellan barn. Oskars kusin Johannes är till exempel välkänd av kabinpersonalen på inrikesflyget som "Myrmannen" för att han har så mycket myror i byxorna ...

3 kommentarer:

Alison sa...

Åh, tack tack tack! Flera riktigt, riktigt bra tips. Kanske kommer vi att överleva vår resa till Shanghai ändå.

Ingrid + Olle sa...

Väl bekomme! Jag tror det kommer gå hur bra som helst för er. Man oroar sig nog oftast i onödan, det är ju spännande för barn att resa! Men även om det blir jobbigt och känns evighetslångt så tar ju resan slut till sist. :-)

Jag glömde ett tips! Ombyte till ungarna är ju rätt självklart, men ta gärna med en extra top som ombyte för egen del också. Man blir svettig av att kånka på ungar och bagage, blir lätt spilld på och det är såå skönt att kunna byta till något fräscht innan man kommer fram.

Alison sa...

Åh, guldtips! Tack igen!