lördag 1 november 2008

Boll-lekar & Genusperspektiv

(Olle:) Idag var vi på "bollekar" för 3-åringar i Huddingehallen. Oskar (som just nu blir utknuffad av Matilda ur "läragåvagnen") hade jättekul. Ledaren, den eminente Patrik Svarvén, hade ett kanonprogram med massor av kul och en bra blandning av organiserad lek och fri aktivitet. Det var milsvid skilnad på det här och fascisterna på "lek-gympan" i Högdalen där Oskar straffade ut sig efter 2 lektioner.
Matilda var med och tittade på. Hon försökte äta upp en ballong och hade det trevligt. På bollekarna var det mestadels pojkar iklädda träningsoverall eller någon form av matchtröja (typ fotbollslandslaget). Dessutom var det ett par flickor klädda i rosa balettkläder. Efter en rask öppning på programmet med genomgång var det dags för stationsträning i valfri ordning. Alla pojkarna med föräldrar skyndade bort till bollhörnan och kastade och sparkade för glatta livet. Flickorna med föräldrar gick direkt till balansgången och höll till där. I slutet skulle det blåsas upp ballonger till barnen som glatt högg in. En pojke frågade sin pappa om han fick ta en fin ballong han hittat (den var rosa). NEJ! sa pappan kvickt. Ta den här istället, fortsatte han och gav pojken en grön i stället. Könsrollerna bankas in tidigt: färger, kläder och aktiviteter styrs upp med mammors och pappors goda minne och till större delen helt avsiktligt. Jag säger inte att jag är bättre själv, min son hade en tröja med Minnesota Vikings på, från en av de få sporter i världen där flickor bara får delta som cheerleaders.
På det hela taget var det en fenomenal timme även om den påminner mig om vad lite som hänt sedan stenåldern. Oskar längtar till nästa lördag. Tack Svarven!

Inga kommentarer: