tisdag 17 februari 2009

Köksrenovering, del 2

(I:) Renoveringar brukar vara lite som ett garnnystan som kommit i rullning. Det rullar alltid iväg längre än man tänkt sig. Det går inte att renovera bara en liten bit och kostnaderna håller sig aldrig inom budget.

I vårt hus bodde tidigare ett ungt par. De bodde här i tre år och renoverade större delen av huset. Hon hade inredningsfirma och visade prov på god smak genom att måla om hela huset invändigt i nyanser som vi behållit och fortfarande gillar efter fem år. Han var en egocentrisk reklamkille som råkat stava fel och hamnat i Stureby istället för vid Stureplan. Han var också en självutnämnd "handyman" med enorm tilllit till sin egen förmåga ... utan att egentligen ha koll på vad han höll på med.
Ett exempel är att han hade förberett för spotlights i taket i det rum vi kallar biblioteket (som ska förvandlas till sovrum om något år eller så). Som tur var hann han aldrig sätta in själva lamporna, men han berättade glatt att allt var färdigt och det var bara att peta dit dem.
Strax efter flytten hit så byggde vi ut huset och fick då byta taket i det här rummet. Och det var tur att vi gjorde det. Snickaren upptäckte då att de "lådor" som måste sitta runt varje spotlight (pga värmeutveckling) var på tok för små, och dessutom var de gjorda av gipsskivor med papper på insidan! Taket hade troligtvis börjat brinna inom några timmar.

Igår flyttades diskbänken i köket. Vi hade tänkt att de befintliga slangarna säkert kunde skarvas och förlängas lite enkelt. Vi hade helt glömt bort den tidigare ägaren, de egna lösningarnas mästare!
När rörmokaren såg alla slangar och kopplingar sade han helt lugnt att om vi ville bygga vidare på det där så fick vi hitta någon annan rörmokare som kunde tänka sig att göra jobbet. Själv vägrade han att ta ansvar för det och sade att det var ett rent under att vi inte hade haft någon vattenläcka. Bland annat var där kopplingar som inte passade ihop, där ena delen var platt och den andra konisk med en stackars packning däremellan som haft det bra jobbigt.
Ja, vad gör man? Naturligtvis ber man rörmokaren göra om, göra rätt.

Sedan var det elen. Där var inget fel tack och lov, men säkringarna är numera underdimensionerade. Elektrikern förklarade att med en ny spishäll i kombination med kraftfullare ugn och större kylskåp så hade propparna gått ideligen i vårt nya kök så fort vi hade försökt laga mat. Alltså blir vi tvugna att addera en ny fas i proppskåpet och dra en till ledning genom halva huset. Det här hade vi så klart inte heller tagit med i beräkningarna.

Mitt i allt köksjobb så slutade varmvattnet att fungera i ena duschen. Visserligen blev Olle väldigt pigg av att duscha i isvatten, men det kändes ändå som att något behövde åtgärdas. Det visade sig att blandaren gått sönder. Lägligt att rörmokaren redan är på plats men aj så dålig tajming i övrigt, för blandare är dyrt.

Men, men. Vi skrapar ihop alla slantar vi kan och gläder oss åt att vi får ett nytt BRA kök. Nu ska jag gå dit och förbereda lite barkbröd till imorgon ...

1 kommentar:

Eli / Nikolay sa...

Å fy farao. Självutnämnda gördetsjälvare av den sorten borde interneras tills de lärt sig att hålla fingrarna borta! I vårt hus upptäckte vi att den förre ägaren kört ett par skruvar genom en elkabel i samband med att han monterat nya lister. När vi lät dra om elen var gamla textilkablar blandade med nyare hemfix, allt huller om buller och halvt på svaj.

Så skönt och rejält det förmodligen kommer att kännas när ni är klara! Vi håller tummarna för att ni slipper fler överraskningar.