lördag 20 december 2008

Festligheter

Matildas hanbok – huvudbonad, hängselklänning, jacka och börs

Oskars hanbok – byxor, jacka och börs

(I:) Det finns några koreanska familjehögtider som traditionellt firas extra stort. Alla bottnar i en tidigare hög barnadödlighet och kort medellivslängd.
1. Dag 100 (Baegil) – den etthundrade dagen efter ett barns födsel. Det firades för att då var den första riskabla tiden över och barnet ansågs ha överlevt. Det firas fortfarande i Korea med en fest inom familjen. Oskar och Matilda var ju äldre än så när vi fick dem men vi har fått bilder på båda två där de på 100-dagarsdagen är uppallade bakom en gigantisk gräddtårta respektive ett berg av godsaker.
2. 1-årsdagen (Dol) firas stort med vänner och grannar. Barnet har hanbok (folkdräkt) på sig och man äter, skålar och håller tal. Barnet spår sin framtid genom att välja bland olika föremål på ett toljabee-bord (se nedan). Gästerna skänker presenter eller pengar som läggs i en börs som ingår i folkdräkten.
3. 60-årsdagen (Hwangap). Då har den 60-åriga cykeln i den orientaliska zodiaken fullbordats. Vi har fått förklarat för oss att vid 60 är man klar med sin slit, då kan man gå i pension och åtnjuta välförtjänt vila och den respekt som hög ålder ger. De kvinnor som slitit i hemmet i alla år får sin frihet vid 60. Det är tydligen inte ovanligt att se en skock fnittrande tanter vingla runt vid olika sevärdheter – de är ute och turistar och dricker sprit till lunch bara för att de äntligen får!

Imorgon är det dags att fira att Matilda fyller ett år (22/12)! Hon ska ha den fina hanbok som hon fick av sin fostermamma och vi ska se om Oskar fortfarande kan kränga på sig sin. Som ett roligt inslag ska vi ta reda på vad Matilda ska bli när hon blir stor genom traditionen med toljabee. Då lägger vi fram olika föremål på ett lågt bord och meningen är att hon ska plocka åt sig det som verkar mest intressant. Det anses då att hennes framtid förutspås genom det hon väljer. Det första och andra föremålet är de viktigaste. Vanligtvis placerar koreanska föräldrar de saker som de önskar att barnet ska välja närmast kanten på bordet!

Föremålen symboliserar följande:
  • båge och pil: krigare
  • sedlar/mynt: rikedom
  • nål och tråd: långt liv
  • jujubefrukter: många ättlingar
  • bok: hög utbildning
  • penna: skribent
  • pensel: konstnär
  • ris eller riskakor: rikedom (vissa säger att om barnet väljer en riskaka är det inte smart...)
  • linjal, nål eller sax: talang att arbeta med händerna
  • kniv: kock
(Källa: kimchi.se)

Oskar fick göra det här på sin 1-årsdag. Så nu "vet" vi att han ska bli konstnär, en rik sådan, eftersom han först valde en pensel och sedan en riskaka (vadå? såklart att han är smart!). Det ska bli roligt att se vad Matilda väljer...

4 kommentarer:

Alison sa...

Wow, stora lilla tjejen! Hoppas hon får en fantastiskt rolig ettårsdag!

Ingrid + Olle sa...

Tack! Det är helt galet vad fort det gick, hon var bara bebis i sju veckor och nu är hon en stor tjej plötsligt. Som om någon hade tagit en cykelpump och blåst upp henne!

Eli / Nikolay sa...

På bulgariskt vis önskar vi hälsa, lycka och framgång till Matilda (som vi för övrigt tycker ser ordentligt riktig ut)!

Många kramar från Elisabet, Nikolay, Ruben och Nomi

Ingrid + Olle sa...

Tusen tack!