söndag 8 mars 2009

Husdjur


Klättrosaurus

Klaettra regina

Klättrosaurusen är ett socialt djur som vill leva nära människor. Den väger cirka 11 kg och är 80-85 cm lång, har stora starka gripklor och är mycket bra på att klättra.

Miljö
Om en klättrosaurus släpps in i ett hus demolerar den systematiskt och effektivt allt inom räckhåll i samtliga tillgängliga rum. Det är sedan lätt för en besökare att avgöra om det bor en klättrosaurus i huset, eftersom golvet täcks av en blandning av skor, soffkuddar och leksaker. Typiskt är också att där även saknas dekorativa inredningsdetaljer, typ värmeljusstakar.

Nödvändiga skyddsåtgärder
Klättrosaurusen klättrar på precis allt. Den tar sig upp på matbord och fönsterbrädor utan någon som helst insikt i vad tyngdlagen kan ställa till med, varför obevakade stolar måste ställas undan. Där det finns en klättrosaurus måste det finnas trappgrindar. Får den syn på en obevakad trappa häver den annars upp ett hest lyckoskrik och rusar mot trappan. Den är snabb och hinner oftast klättra flera trappsteg innan man hinner ifatt den. Nödvändig skyddsutrustning är även luckspärrar. Utan sådana skulle samtliga köksattiraljer ligga utspridda bland skor och kuddar.

Klättrosaurusens teleskoparmar ger den oanad räckvidd och den kan riva ner saker från alla typer av bord och hyllor. Den tycker sladdar och väggkontakter är spännande. Med en klättrosaurus i huset är det viktigt att alltid stänga badrumsdörren för att undvika att den noggrant undersöker och/eller försöker äta upp toalettstol, toalettborste, toapapper eller innehållet i papperskorgen.

Läte
En tyst klättrosaurus har fått tag på något förbjudet och man bör därför vara uppmärksam på dess läten. Den blir ilsken när den blir hejdad och när den misslyckas i sitt uppsåt skriker den högljutt.

Föda
Den äter det mesta – gärna småsten och träflisor.

Dygnsrytm
Klättrosaurusen är delvis nattlevande. Den vaknar gärna på udda tider mitt i natten, ställer sig upp och vill leka. Sover du bredvid en klättrosaurus kan du räkna med att den störtdyker över dig när som helst under natten. Den väger då dubbelt så mycket som på dagen. Den klättrar sedan över dig tills du är både arg och klarvaken.


Nedan: Ett välbevakat klättrosaurusexemplar in action.
(Tidsspann: 29 sekunder.)




















4 kommentarer:

Eli / Nikolay sa...

Utan tvekan en besvärlig art. Se upp när vårblommorna kommer; Vi hade att göra med en klättrosaurus för ett par år sen som fick smak på att nypa av blomknoppar och i vissa fall naturligtvis tugga på dem. Alla blomknoppar. Men med den omfattande artkunskap som ni besitter bör ni ha läget under kontroll.

Ingrid + Olle sa...

(I:) Tack för tipset. Vi funderar nu på att släppa upp vår klättrosaurus i några av äppelträden. Med tanke på dess förkärlek för att tugga på trä och eventuell förkärlek för knoppar så borde det vara en lyckad kombination om den får beta lite i trädkronorna. Det är annars så tidsödande om vi själva ska behöva beskära alla fem äppelträden.

sophinken sa...

åååå jag tror jag har hört talas om denna sort.... om jag minns rätt så kommer den att utvecklas..... typ som pokemon

Ingrid + Olle sa...

Bara man inte häller vatten på den eller matar den efter midnatt!?