torsdag 27 augusti 2009

Dagisstart

Stor tjej som har börjat på dagis. 

Idag började inskolningen på dagis. Kontrasten mot Oskars inskolning kunde inte vara större. För honom var allt nytt och läskigt. Han var otröstlig när vi "övergav" honom och vrålen hördes genom väggarna ända till personalrummet där vi satt gömda. Redan på morgnarna stod han och grät i hallen och höll för dörren och ropade "nej-nej-nej". Det krävdes fem veckor och byte av inskolningsmetod för att han skulle börja trivas på dagis. Tack vare honom har den "nya" metoden använts på alla nya barn på förskolan sedan dess. Den innebär att en förälder numera alltid är med sitt barn hela dagarna och deltar i alla moment ända tills barnet lärt känna miljön + barn + pedagoger och är trygg med rutinerna.

Det är en lyx att vara lillasyster. Matilda har haft tio månader på sig att vänja sig vid förskolan (åtminstone utemiljön), hon har sett barnen och personalen tio gånger i veckan, hon har en brorsa som går där, hon är yngst och blir därmed gullad med av de äldsta barnen plus att hon är van att ta för sig och är till synes helt orädd. Det är förstås lite tidigt att uttala sig, men allt pekar åt att det här kommer gå mycket smidigt. Idag var vi där under förmiddagen, lekte inomhus och åt lunch. Matilda struntade fullständigt i mig och satte sig flera gånger självmant i knät på den pedagog som har ansvaret för hennes inskolning. (Däremot så tyckte Oskar att det var klart störande att jag inte kunde leka med honom ...)

I morgon blir det heldag (9-15) och då ska hon få sova middag där också.

För mig är det intensiva dagar. Förra veckan hade både Olle och Matilda halsfluss igen och jag var trött som en tok. Nu är alla friska (peppar, peppar ... Matilda stoppade minst tio leksaker i munnen idag på dagis och flera barn hade gröna snorfloder under näsan, så nu dröjer det nog inte länge innan en förkylning dyker upp) men jag stupar dödstrött i säng på kvällarna ändå. Jag driver något av ett enmansföretag fram tills Olle jobbat klart med TV-pucken i mitten av september. Det gäller att få logistiken att gå ihop med att skola in Matilda, laga middagar, se till att barnen kommer iväg till olika rutinundersökningar som de blivit kallade till, fixa presenter till barnkalas, klippa gräser emellanåt, hitta lekkompisar till Oskar, märka alla Matildas kläder, handla mat, tvätta, diska, städa undan en kubik leksaker varje dag ... Det finns väldigt lite tid och energi till att blogga!

1 kommentar:

Alison sa...

Härligt att inskolningen verkar gå bra! På tisdag är det Franks tur ... vi hoppas på samma succé!